Ekoturizm Yatırımları İçin Avantajlı Bölgeler Nereler ?

Ekoturizm Yatırımları İçin Avantajlı Bölgeler Nereler?

Bu yazımızda sizlerle ekoturizm, yayla turizmi, agroturizm yapabileceğiniz ve bungalov inşa edebileceğiniz bölgeler ile ilgili uzman ekibimiz tarafından hazırlanan yatırımlık arazileri ve konumları paylaşacağız.

Türkiye'nin sağlık turizmi, kırsal turizm, günübirlik tesis turizmi ve ekoturizm yatırımları açısından en avantajlı illerinin başında Çanakkale, Balıkesir, Aydın, Muğla, Denizli ve İzmir - Manisa gelmektedir.

Aydın - Muğla - Denizli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ve Balıkesir - Çanakkale 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda belirtilen "Ekoturizm Alanı" kararlarını aşağıdaki haritalardan inceleyebilirsiniz.

Detaylı bilgi için A Grubu Yüksek Şehir Plancısı Bülent Türkoğlu'nu ( 0533 375 21 05 ) arayabilirsiniz.

 

Balıkesir - Çanakkale 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Hükümleri

Balıkesir - Çanakkale 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Hükümleri

Balıkesir - Çanakkale 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Hükümleri

AYDIN-MUĞLA-DENİZLİ PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇE RAPORU

Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın;

“8.4.12. EKO-TURİZM ALANLARI” başlığı altında “8.4.12.1. BU PLAN İLE BELİRLENEN VEYA TÜM KURUM VE KURULUŞLARIN UYGUN GÖRÜŞÜNÜN ALINMASI KAYDIYLA, ÇEVRE-İMAR BÜTÜNLÜĞÜ GÖZETİLEREK İLGİLİ İDARESİNCE ALT ÖLÇEKLİ PLANLARDA BELİRLENEBİLECEK OLAN BU ALANLARDA; TURİZME DÖNÜK EKOLOJİK YAPI İLE BÜTÜNLEŞİK BUTİK OTELLER, PANSİYONLAR, KONUTLAR (ÇİFTLİK EVİ, DAĞ EVİ VB.), GÜNÜBİRLİK TESİSLER, SPOR TESİSLERİ, SATIŞ ÜNİTELERİ VE GEREKLİ SOSYAL DONATI ALANLARI YER ALABİLİR. BU KAPSAMDAKİ UYGULAMALARDA TURİZM TESİSLERİNİN BELGELENDİRİLMESİNE VE NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYULMASI ZORUNLUDUR. YAPILACAK YAPILARDA DOĞAL YAPI VE GELENEKSEL MİMARİ DOKUNUN KORUNMASI SAĞLANACAKTIR.”

hükmünde yer alan “KONUTLAR (ÇİFTLİK EVİ, DAĞ EVİ VB.)” ifadesinin gelişen ulaşım bağlantıları ile erişim olanaklarının da artmasıyla özellikle Covid-19 Pandemisi sonrasında turizm amacı dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmalarına olanak tanıdığı ve şahısların talepleri doğrultusunda ilgili idareler tarafından bu doğrultuda alt ölçekli planlar onaylandığı belirlenmiştir. Diğer yandan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na eklenen “(Ek fıkra:18/7/2021-7334/4 md.) … Bakanlığın belirlediği kriterlere uygun yapılmayan ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almayan tesisler işletmeye açılamaz. Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alınmasını müteakip, başka bir işleme gerek kalmaksızın onbeş gün içinde bu tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir.

Bu fıkra kapsamında sözleşmelerine aykırı olarak Bakanlığın belirlediği kriterlere uygun yapılmayan tesislerin kira sözleşmeleri feshedilir ve taşınmazın tahliyesi sağlanır.” ibaresi ile turizm işletmeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında hiçbir idare tarafından belge düzenlenemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda ÇDP’nin “8.4.12. Eko-turizm Alanları” hükmünün turizm amacı dışında uygulamalara izin vermeyecek şekilde ve uygulamalarda, yetkili Bakanlık olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile eşgüdümü sağlayacak şekilde;

8.4.12. EKO-TURİZM ALANLARI

"8.4.12.1. BU PLAN İLE BELİRLENEN VEYA ALT ÖLÇEKLİ PLANLARDA BELİRLENEBİLECEK OLAN BU ALANLARDA; TURİZM TESİSLERİNİN NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYGUN OLAN, EKOLOJİK YAPI İLE BÜTÜNLEŞİK BUTİK OTELLER, ÖZEL KONAKLAMA TESİSLERİ VE KIRSAL TURİZM TESİSLERİ İLE BUNLARA BÜTÜNLEŞİK SPOR TESİSLERİ, SATIŞ ÜNİTELERİ VE GEREKLİ SOSYAL DONATI ALANLARI YER ALABİLİR.

8.4.12.2. EKO-TURİZM ALANLARI İÇİN ÖNCELİKLE YETKİLİ İDAREYE BAŞVURULUR. YETKİLİ İDARENİN UYGUN GÖRÜŞÜ DOĞRULTUSUNDA BAKANLIĞA BAŞVURU ÖNCESİNDE İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARDAN GÖRÜŞ ALINMASI ZORUNLUDUR.

8.4.12.3. YAPILACAK YAPILARDA DOĞAL YAPI VE GELENEKSEL MİMARİ DOKUNUN KORUNMASI SAĞLANACAKTIR.

8.4.12.4. EKO-TURİZM ALANI OLARAK BELİRLENEBİLECEK ALANLARDA MİN. PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ=15.000 M2’DİR. BU ALANLARIN % 45’LİK KISMININ ARAZİ VE ARSA DÜZENLEMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK UYARINCA UMUMİ VE KAMU HİZMET ALANLARINA AYRILMASI ZORUNLUDUR. BU ALANLARDA YAPILAŞMA KOŞULLARI: MAKS. EMSAL=0,10; MAKS. BİNA YÜKSEKLİĞİ 2 KATTIR. KAT YÜKSEKLİKLERİ YÖRESEL, COĞRAFİ KOŞULLAR VE İLKİM KOŞULLARI DİKKATE ALINARAK BELİRLENİR. BU TESİSLERDE EN FAZLA BİR BODRUM KATI YAPILABİLİR. BODRUM KATLARDA KONAKLAMA ÜNİTELERİ YER ALAMAZ, YALNIZCA SERVİS ALANI OLARAK KULLANILABİLEN BU ALANLAR, EMSALE DAHİL DEĞİLDİR. AYRI YAPILAR OLARAK DÜZENLENEN KONAKLAMA BİRİMLERİNDE BODRUM KAT SADECE ANA YAPIDA YER ALABİLİR.

8.4.12.5. BU ALANLARDA YER ALACAK TURİZM BELGELİ KONAKLAMA TESİSİ TEK BİR BAĞIMSIZ BÖLÜM OLACAKTIR. BU ALANLARDAKİ KONAKLAMA BİRİMLERİ ÜZERİNDE DEVRE MÜLK, KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ GİBİ ŞERHE KONU HAKLAR TESİS EDİLEMEZ." olarak düzenlendiği Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.

 

ÇANAKKALE - BALIKESİR BÖLGESİ TURİZM ALANLARI

Çanakkale - Balıkesir bölgesi ekoturizm, sağlık turizmi ve günübirlik turizm alanları bakımından oldukça yoğun bir alan kullanımına sahiptir. Çanakkale - Ayvacık, Balıkesir - Havran - Yenice - Edremit - Gönen bölgeleri çevre düzeni planında da belirtildiği üzere ekoturizm açısından avantajlı bölgelerdir. Kıyı bölgelerinde yoğun bir şekilde yer alan günübirlik turizm alanlarına ek olarak bölgenin doğal faktörleri sağlık turizmini de ciddi bir şekilde desteklemektedir.

Çanakkale - Balıkesir Çevre Düzeni Planı Turizm Alanları

Çanakkale - Balıkesir Çevre Düzeni Planı Turizm Alanları

Turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılmasını sağlayan bu ekoturizm, sağlık turizmi ve kırsal turizm alanları alternatif turizm alanları olarak ülkemizde ve tüm dünyada yoğun bir şekilde ilgi görmektedir. Sahip olduğu günübirlik tesisler, butik oteller, bungalov yapıları, spor tesisleri, doğal ürün atölyeleri, el işi etkinlikleri, organik sebze ve meyve üretimi/tüketimi, atv safari alanları, golf tesisleri, bahçe etkinlikleri, kamping ve trekking gibi fonksiyon çeşitliliği sayesinde turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılmasını ve farklı ilgi alanlarına sahip turistler için de cazibe alanını oluşturmaktadır.


WhatsApp
Hemen Ara